För att dina ridstövlar ska hålla sig fina och fräscha i många år, kommer här lite tips på hur du på bästa vis sköter dina stövlar, och undviker onödigt slitage.

Användning
Det är viktigt att tänka på att din stövel är tillverkad för ridning, inte för mockning eller stallarbete. Smuts, väta, urin, spån och liknande kan slita på dina ridstövlars läder, sulor och sömmar på ett onormalt vis. Du bör därför enbart använda stövlarna vid ridning, och använda en lämplig stallsko eller stallstövel före och efter ridningen.

Förvaring
Efter ridpasset bör dina stövlar alltid få chans att torka på en torr och rumstempererad plats. De ska allra helst förvaras i rumstemperatur, så ta hellre med dem hem än att lämna dem i en kall och fuktig sadelkammare. Försök aldrig torka dem snabbt vid ett element, med hårtork eller liknande. Det torkar ut lädret för snabbt, vilket kan leda till sprickor och skador. Om stöveln är mycket fuktig kan du knyckla ihop tidningspapper (luftigt, inga stenhårda bollar) och trycka ner i foten/skaftet.

Du bör alltid använda stövelsträckare, som håller skaftet i rätt position även när stöveln inte används. Det hindrar stövelns skaft från att falla ihop, vilket dels främjar luftcirkulationen och säkerställer att fukten inte stannar i stöveln, men det skonar också dragkedjorna som påfrestas väldigt mycket av en onaturlig ”böj” åt sidan, när skaftet ligger ner.

Ta hand om dragkedjan
Dragkedjan är en viktig punkt när det gäller stövelvård – ibland får vi in reklamationer på stövlar där dragkedjan gått sönder, men i många fall beror det tyvärr på felaktig behandling. Som nämnts tidigare bör du alltid använda stövelsträckare, för att inte utsätta dragkedjan för onormal ansträngning.

Det viktigaste för att spara din dragkedja är att du alltid drar ner dragkedjan hela vägen ner när du tar på eller av din stövel. Är den inte helt nerdragen och foten ”sparkas” ner i stöveln kan dragkedjan gå sönder direkt. Det är också viktigt om du använder sporrar, att ta av sporrarna helt innan du tar av stöveln, och att sporrarna inte sitter på när du ska ta på dig stöveln.

Se alltid till att du är försiktig när du drar upp och ner dragkedjan. Om något fastnar i dragkedjan, till exempel det skyddande innerfodret eller din ridbyxa, kan det orsaka skador på dragkedjan vilket i förlängningen leder till att den går sönder.

Det är oerhört viktigt att dragkedjan hålls ren. Om det börjar bli trögt att dra upp eller ner dragkedjan, tvinga aldrig upp/ner den. Att den blivit trög beror med stor sannolikhet på att den är smutsig, och att dra löparen över smuts eller grus sliter mycket på dragkedjan, och leder till att den spricker eller går sönder. Så fort du upplever problem med att dra löparen upp eller ner, rengör dragkedjan (det görs enklast genom att borsta med en borste och lite vatten), och avsluta gärna med dragkedjespray, för att hålla dragkedjan fin och smidig under lång tid.

Rengöring
Du rengör enklast dina stövlar genom att torka av dem med en fuktig trasa. Smörj vid behov, men inte när stöveln är blöt, och endast med produkter anpassade för skor/stövlar (ej sadelvårds-produkter). Smörj inte för mycket på insidan, då det kan leda till att stöveln blir lite för hal mot sadeln. För extra glans, polera din stövel med nylonstrumpa efter smörjningen!